Carry Slee

 

# Laatste vlog # Laatste vlog


Noud en Gijs zijn de beste vrienden. Gijs heeft verkering met Femke, maar hij is nogal jaloers aangelegd. Het is al vaker gebeurd dat het uit was, maar steeds raakte het weer aan. Tot nu dan.

Gijs heeft zijn vriendin betrapt op een innige omhelzing met Jesse, en hij wil niet geloven dat Femke en Jesse gewoon vrienden zijn. Het is nu klaar: alles wat hij ooit heeft gekregen van Femke moet verbrand worden. Het is tegen zijn zin, maar Noud helpt. Maar het blijkt een zeer domme actie: Gijs belandt in het ziekenhuis, en de vriendschap is voorbij. Noud begrijpt het wel: hij is erg laf geweest, maar dat Gijs er voor zorgt dat iedereen op school hem met de nek aankijkt, vindt hij vreselijk!

Femke en Roos zitten bij hen in de klas. Terwijl Femke net als de anderen meteen bereid is om Noud te veroordelen, twijfelt Roos. Ok, ze is verliefd op hem, maar ze gelooft hem als hij vertelt dat hij er spijt van heeft. Hij is geen lafaard, zegt hij, maar hoe moet hij dat bewijzen

Roos is fanatiek op Instagram, ze maakt artistieke foto’s, en post die daar. Ze krijgt altijd een heleboel likes. Als Noud haar vraagt een filmpje te maken van een actie waarbij hij laat zien dat hij geen watje is, om op YouTube te zetten, inspireert dat Gijs en Jesse om ook filmpjes te maken, en Roos filmt ook voor hen. Maar ze gaan wel erg ver!
In Roos’ leven verandert nog meer: ineens komt Susan, de dochter van haar stiefvader bij hen wonen en ze doet helemaal niet aardig. Er is iets met haar aan de hand en het heeft te maken met al dat geld dat ze steeds maar leent.
Noud die wil bewijzen dat hij heus wel moedig is, en Roos die er achter wil komen wat er met Susan aan de hand is. Hoe komen die twee bij elkaar?

Eigenlijk is Roos degene waar alles wat er in het boek gebeurt om draait. Ze heeft persoonlijk geen problemen, maar raakt wel betrokken bij de sores van anderen. En omdat ze zo aardig is, wil ze iedereen helpen. Haar tegenpool is Gijs, die nogal een kort lontje heeft, en snel met een oordeel klaar staat. Het kost heel wat moeite om hem zijn fouten in te laten zien.

In een snelle opeenvolging van gebeurtenissen waarbij ook de personages nauwelijks tijd hebben om even na te denken volgt het ene probleem op het andere dat de wereld nog niet uit is. Spannend is het zeker, maar het is wel een opeenstapeling van misverstanden, foute beslissingen en ongelukjes. Gelukkig is er die verstandige Roos en wordt het allemaal wel opgelost! Qua stijl is het verhaal nauwelijks een uitdaging: het leest als een trein. Maar dat is wat de doelgroep lekker vindt om te lezen.

Carry Slee (1949, Amsterdam) was dramadocent in het middelbaar onderwijs, en de lijst met boeken die ze geschreven heeft is indrukwekkend. Ze schreef voor diverse leeftijdsgroepen en veel films zijn verfilmd. Zou met #Laatste vlog ook zomaar kunnen.


ISBN 9789048839377 | Hardcover | 208 pagina's | Overamstel uitgevers | augustus 2017
Leeftijd: 12+

© Marjo, 26 september 2017


Lees de reacties op het forum en/of reageer: