Karin Luiten

Toon alleen recensies op Leestafel van Karin Luiten in de categorie:
Karin Luiten op internet:
  Categorie: Koken - Kookboeken

Koken met Karin zonder pakjes en zakjes 2 Koken met Karin zonder pakjes en zakjes 2


Karin Luiten gebruikt nooit pakjes en zakjes als ze kookt. In haar voorwoord schrijft ze:
'Ze beloven allemaal gemak en tijdwinst, maar zijn in doe-het-zelf versie meestal net zo makkelijk en snel, en nog lekkerder ook.[...] Bovendien moet je vaak de belangrijkste ingrediënten er doodleuk zelf bij kopen, zoals bij het illustere voorbeeld 'Hollands pannetje met kip prei en champignons' waarin van alles zit, behalve...'
Toch is ze niet altijd en overal tegen. Bouillonblokjes vindt ze erg handig net als blikken tomaat, potjes anjovis, bakjes halfgedroogde zontomaatjes of zakjes boemboe uit de Toko. Evenmin is ze tegen gebruik van zout en suiker.
Maar het gaat haar vooral om te laten zien hoeveel gekkigheid er in de winkels te koop is en hoe makkelijk het is om te toveren met verse ingrediënten.
Wat ik persoonlijk zo leuk vind aan de kookboeken van Karin is de combinatie van haar commentaar bij haar eenvoudige maar zeer smakelijke recepten en haar grappige, eigengemaakte illustraties. Het is meer een leeskijkkookboek.

Het boek begint gelijk al goed met getekende pakken, zakken, bakken, potten, flessen en blikken soep en bouillon. Bij elk van die soepen heeft Karin de ingrediënten vermeld. Als je je hand op de afbeelding legt en iemand deze ingrediënten laat lezen en daarna laat raden wat het is durf ik te wedden dat niemand roept, dat is vleesbouillon of Hongaarse goulashsoep!
Daarna volgen recepten voor koude en warme soepen die je van begin tot eind zelf maakt. Enkele soepen kosten je inclusief bereiding en kooktijd  25 tot 30 minuten en een andere soep, goulashsoep, moet je lekker 2 uur laten trekken. Je ruikt het bijna! Ook de zelfgemaakte bouillons komen aan bod. Handig om die in te vriezen in bruikbare porties.


Ook de sauzen worden vooraf gegaan door een tekening van alle kant en klaar sauzen in pot, bakje, fles, zakje etc. met alle soms onherkenbare en onbekende ingrediënten erbij geplaatst. Volgens mij wordt dit hoofdstuk mijn favoriet, de tomatenketchup (goed voor 1 1/2 liter) bijvoorbeeld ziet er goddelijk uit. Bovendien kun je het maanden goed houden. De carnaval-dipsaus die ik alleen uit een zakje ken en dan een heel enge kleur heeft, lijkt me nu een van mijn favoriete sauzen te worden gezien de ingrediënten. Het water loopt me nu al in de mond. Maar ook de jachtsaus. vierkazensaus en cranberrysaus lijken me heerlijk. Gauw doorbladeren maar, naar...

... de salades! Hilarisch is de tekening en beschrijving over de stoomzak ovenmix appelmoes die in de winkels te koop is. In de stoomzak zit suiker, 2% kaneel, gemalen vanille en laurier en dan moet je zelf toevoegen... 2 appels! Freek de Jonge zou er een mooi programma omheen kunnen bouwen. De kant-en-klaar salades zijn momenteel de toppers van de supermarkten. Heel gezond toch? denkt iedereen. Maar wat moeten verdikkingsmiddelen, xanthaangom, dextrose e.d. in mijn Griekse salade? Dan kun je toch echt veel beter in 10 minuten de Griekse salade naar het recept van Karin maken.
Het recept voor Ratatouille uit de oven heb ik uitgeprobeerd en die was heel erg lekker, de Spaanse aardappeltjes staan nog op het nog-te-doen lijstje.
Daarna volgen nog kip- vlees- en visrecepten evenals heerlijke vegaschotels zoals groentecurry en Mexicaanse bonenburrito's waarbij je ook de wraptortilla's zelf maakt.


En dan nog een van mijn favorieten... de toetjes! Wat te denken van stoofpeertjespudding of fruitijsjes met munt of zelfgemaakt vanilleijs met chocoladesaus, de laatste uiteraard ook zelfgemaakt.
Het laatste hoofdstuk verraste me. Zelf broodbeleg maken. Jam maken is vrij bekend maar in dit boek staat ook een recept voor chocohazelnotenpasta en pindakaas. Niets moeilijks aan, wel heel erg lekker! En als toegift, buiten alles om... een heerlijke bounty! uiteraard ook zelfgemaakt.

Opnieuw een fantastisch kookboek zoals we inmiddels gewend zijn van Karin. Door haar enthousiasme en duidelijke uitleg krijg je gelijk zin om van alles uit te proberen. Dit wordt weer een van mijn favoriete en veelgebruikte kookboeken, dat weet ik nu al.
Ik zou bijna roepen "Karin bedankt!"
Zie ook het 'inkijkexemplaar'


ISBN 9789046815571 | Hardcover | 152 pagina's | Nieuw Amsterdam | augustus 2013

© Dettie, 28 september 2013


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

Koken met Karin Koken met Karin
handboek oven


Karin Luiten schreef al meerdere kookboeken variërend van kinderkookboeken tot kookboeken met een nostalgische inslag.
Nu is er dit kookboek waarin gerechten uit de oven besproken worden met recepten erbij.
Karin meldt ons daarover in het voorwoord: 'Veel ovenboeken gaan vooral over taarten, met hier en daar een verdwaalde quiche. Dit boek pakt het anders aan en is eerlijk in tweeën verdeeld: de eerste helft is gewijd aan hartige gerechten, de tweede aan zoete.'
Na een bespreking van diverse ovens en gebruiksvoorwerpen zoals mixer, bakpapier, braadslee, staafmixer etc. komen de recepten aan bod...

De recepten voor hartige gerechten, waarvan er soms twee op een pagina staan, worden soms voorzien van tekeningetjes. De paddenstoelesoep met dakje van bladerdeeg zit in een getekende soepkom rondom het gefotografeerde dakje. De auberginerolletjes liggen in een getekende schaal maar er staan ook mooie foto's in van de gerechten zoals de roast patatoes in een prachtige porseleinen schaal. De zalmlasagne met prei & wortel zit in een ovenschaal die op een mooie afgewerkte houten snijplank staat.
De recepten variëren van groentegerechten en aardappelgerechten naar pastagerechten, quiches en vlees en visgerechten. Maar ook het brood bakken wordt niet vergeten evenals de heerlijke 'borreldingen'. Tussen deze categorieën in wordt steeds een gebruiksvoorwerp of een ovenweetje uitgelicht zoals o.a. het gebruik van de bakvorm, of het waarom van het voorverwarmen van een oven, of wat een kernthermometer is en hoe die gebruikt wordt, hoe je voorkomt dat bakvormen gaan roesten, het invetten van bakvormen en nog veel meer ovenzaken.


De recepten voor zoete gerechten beginnen met chocolade-eclairs. 'Een soort langgerekte soes, maar dan niet gevuld met slagroom maar met banketbakkersroom, pardon, crème pâtissière.'
De meest schitterende en bijzondere taarten passeren de revue zoals frambozentaart met pistache, appel-dadeltaart, rabarbertaart. Maar ook de cakes komen ruimschoots aan bod, wat te denken van omkeer-mangocake met kokos & munt? Of de cranberrytulband?
Chocola wordt als aparte categorie genoemd en het water loopt je in de mond bij het zien van de choco-inzaktaart met kaneelroom of de chocotulband met gember. Koekjes, muffins en scones krijgen ook ruimschoots de aandacht en natuurlijk mag de schuimtaart niet ontbreken. In het boek staat een prachtige dubbeldekkerpavlova met aardbeien afgebeeld met het recept erbij en het lijkt niet al te moeilijk maar geeft wel een schitterend resultaat.
De toetjes zijn ook zeer aan te bevelen. De appelcharlottekes (een Frans toetje maar dan met Hollandse boerenjongens) ziet er fantastisch uit. Vanzelfsprekend ontbreekt de crème brûlée (met gember) ook niet. Zelfs de tompoes komt in het boek voor evenals diverse heerlijke crumbles.

Het boek sluit af met het bespreken van diverse soorten deeg en hoe je deze het beste kunt maken en bewaren, opnieuw wordt alles duidelijk uitgelegd en voorzien van tekeningetjes van Karin.

Het is een prima ovenkookboek, de ruim 150 recepten zijn niet moeilijk en de ingrediënten zijn niet extreem. De presentatie is erg apart, vooral dankzij de getekende afbeeldingen van Karin zelf. De foto's van de gerechten zijn mooi en tonen duidelijk het eindresultaat zonder al te veel poespas eromheen. Kortom, een zeer prettig kookboek, ook leuk om cadeau te geven.

Zie ook het 'inkijkexemplaar'


ISBN 9789046813041 | Paperback | 224 pagina's | Nieuw Amsterdam | september 2012
Art direction: Freddy Vermeulen, Fotografie: Harold Pereira, Illustraties en collages: Karin Luiten

© Dettie, 17 oktober 2012


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

De heimweekeuken De heimweekeuken
99 recepten om nooit te vergeten


Twee jaar lang interviewde Karin Luiten voor haar rubriek 'De heimweekeuken' in Trouw elke zaterdag iemand anders over zijn of haar favoriete gerecht. Vaak kwam dan een recept van moeder of oma naar voren of een bijzonder gerecht dat tijdens een reis gegeten was. Al deze interviews zijn nu gebundeld in dit boek. De verhalen mét recepten zijn ingedeeld in categorieën, te beginnen met 'Vaderlands glorie'.
Hete bliksem, draadjesvlees, jan-in-de-zak, pannenkoek, gruttenpap, hachee... allemaal bekende Nederlandse gerechten. Nieuw was voor mij de zomerse tomatenstampot, stamppot van radijsjes, notengehaktballen en kugel met peren (er staan nog meer vaderlandse recepten).
Alle recepten staan op de rechterpagina en het verhaal bij het recept staat links.

Bij de Zomerse tomatenstamppot staat bijvoorbeeld het verhaal van Sabijn Metz. Haar vader was journalist en werd in 1946 voor vijf jaar correspondent in Rome. Haar moeder die dol was op koken leerde al snel de Italiaanse keuken kennen. Weer terug in Nederland bleef zij soms Italiaans koken, ze frituurde bijvoorbeeld courgettebloemen, toentertijd totaal niet bekend. Vrienden namen voor haar ook vaak Italiaanse ingrediënten mee.
Het tomatenstamppot recept stamt uit de Italiaanse tijd. Toentertijd in een heimwee-naar-stamppot-bui bedacht door moeder en nu nog steeds een geliefd familierecept.
De overige categorieën zijn Tempo doeloe: wat van ver komt..., Soep van de dag, Feestgedruis, Uit de zee, Voor carnivoren, Lekker voor erbij, Van toetjes tot desserts, Aan de bak (met of zonder oven)

Een leuk verhaal staat er bij Feestgedruis over de Kersttulband.
Tiny Schrage heeft het recept van een pak bloem dat ze ca. veertig jaar geleden kocht bij De Gruyter (die winkel bestaat nu niet meer). Ze houdt zich zelden aan het recept omdat het voor een kleine bakvorm is en met haar grote gezin is dat te weinig, bovendien deelt ze graag uit. Ook bakt ze rond de Kerst meerdere tulbanden, de hele familie krijgt er een en die zijn allemaal gebakken naar het basisrecept van het pak bloem van De Gruyter!

Het allerlaatste recept van de rubriek De heimweekeuken was Spaghetti con le vongole met een verhaal en recept van Karin Luiten zelf.
Deze spaghetti at ze op een terras aan de haven in Portofino. Na een lange autoreis was de combinatie zon, de kleurige huizen, de haven precies goed om een heerlijk vakantiegevoel te krijgen. Ze at daar voor het eerst Spaghetti con le vongole en deze was tevens de aller- allerlekkerste die ze tot op heden gegeten heeft. Natuurlijk staat het recept erbij. (Vongole zijn venusschelpjes).

Het is een prettig boek dat dankzij de verhalen erbij meer is dan een gewoon kookboek. Leuk ook om cadeau te geven.


ISBN 9789046809808 | Paperback | 224 pagina's | Nieuw Amsterdam | april 2011

© Dettie, 16 april 2011


Lees de reacties op het forum en/of reageer: