Pierre Winters

  Categorie: Diversen

Op reis met de trein Op reis met de trein


Weer een nieuw deeltje uit de Willewete serie en deze keer wordt er van alles verteld over de trein. Kinderen reizen daar niet zo veel mee dus het is best wel leuk om eens te zien wat voor treinen er zijn, wie er werken, wat er vervoerd wordt etc.

Eerst zien we hoe treinen er vroeger uitzagen, ze reden op stoom. In het begin werden er alleen spullen vervoerd per trein, die treinen noemen we nu goederentreinen. Later konden mensen ook meereizen, de treinen werden daar speciaal voor aangepast, dat zijn de passagierstreinen. Leuk om te zien is hoe de treinontwikkeling, tot de hoge snelheidstrein aan toe, is verlopen.
Ook zien we wie er allemaal werken bij de trein. Natuurlijk de machinist, die de trein bestuurt, maar bijvoorbeeld ook de conducteur, de seinhuiswachter en onderhoudsmensen.
Op een grote afbeelding zien we heel duidelijk hoe een moderne passagierstrein er van binnen uit ziet. Ook is er een leuk stripverhaaltje dat vertelt dat je wel op tijd op het station moet zijn, anders mis je de trein.

Zoals altijd bij boeken van deze serie, zit ook in dit boek een mooie uitklapplaat. Daarop zie je het station, met de kaartjesautomaat, de broodjeswinkel, passagiers, het informatiebord met vertrektijden. Kortom, alles wat je op een station ziet staat op de tekening.
Daarna volgt er nog allemaal informatie over bijvoorbeeld zwartrijden, de verschillende soorten treinen zoals de slaaptreinen, de mooie stations en nog veel meer.
Op de laatste bladzijde van het boek staat o.a. nog hoe je een conducteursfluitje kunt maken en een miniquiz.

Opnieuw een leuk en informatief boek. Alle informatie over treinen en wat je in een station kunt doen en zien staat er in. De gekleurde afbeeldingen zijn eenvoudig en duidelijk.


ISBN 9789044816402 | Hardcover | 32 pagina's | Clavis Uitgeverij | oktober 2012
Formaat: 250 x 260 mm | Leeftijd: 4+

© Dettie, 12 oktober 2012


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

Zo zie ik eruit Zo zie ik eruit


Een boekje uit de willewete (natuur) serie.


Op de eerste pagina zie je Laura en Sam lekker buiten spelen in de tuin. Het is een beetje koud dus ze hebben lekkere warme kleren aan.
Maar weet jij wat er onder al die kleren zit?
Via een flap zie je Laura en Sam in hun ondergoed. Met pijltjes worden hun lichaamsdelen aangegeven, zoals schouder, buik, enkel, teen.  Het grappige is dat als je de flap openslaat de afbeelding hetzelfde blijft, alleen staan de kinderen dan in hun onderbroek en hemdje.

Daarna krijg je twee bladzijden waarop tekeningen staan van gezichten. Hoe ziet iemand er uit als hij of zij blij, bang, boos en slaperig is?
Verderop wordt verteld over ogen en wat je allemaal kunt ruiken met je neus en nóg leuker wat je allemaal met je mond kunt doen en dat is héél veel!
Natuurlijk worden je oren niet overgeslagen...
Aan elke kant van je hoofd zit een oor.
Met je oren kun je horen.
Wat hoor je allemaal?
Sommige geluiden zijn leuk en andere niet.
Op de twee bladzijdes over je oren staan ook plaatjes waarbij je kunt vertellen hoe ze klinken.

In het midden van het boek zitten twee uitklapbare bladzijden. Daarop staan afbeeldingen wat je allemaal met je armen en benen kunt doen. Maar ook wat er allemaal onder je huid, je velletje, zit. Je ziet waar je hart, je hersens, je botten en nog veel meer zitten.
Je hebt natuurlijk ook haren op je hoofd. Welke kleuren haar zijn er?
En hoe zorg je eigenlijk voor je lichaam?
Alles staat met heel duidelijke, kleurige tekeningen aangegeven.


Het is een mooi overzichtelijk boek waar kleine kinderen veel van kunnen leren. Op elke twee bladzijden staat een onderwerp uitgelegd en een 'Wist je dat' tekstballonnetje. In dat ballonnetje staat bijv. Wist je dat geen enkel gezicht hetzelfde is? Elk gezicht is een beetje anders.
Helemaal aan het eind van het boek staat een miniquiz waarbij de antwoorden achter een flap staan.


ISBN 9789044811711 | Hardcover | 32 pagina's | Clavis Uitgeverij | april 2010
Leeftijd: 3+

© Dettie, 04 mei 2010


Lees de reacties op het forum en/of reageer: