Christa Carbo

Toon alleen recensies op Leestafel van Christa Carbo in de categorie:
Christa Carbo op internet:

 

Het poppenhuis Het poppenhuis


Als kind ging ik elke zondag wandelen met mijn vader. Ik woonde in Amsterdam-Noord en het was feest als we richting de pont wandelden. Dat betekende dat we naar de stad gingen. Meestal liepen we dan wat rond en vertelde mijn vader over de geveltjes, dat was een trapgevel, dat een klokgevel, of hij wees op mooie beelden aan die gevels... Maar één keer nam hij me mee naar het Rijksmuseum. Je dacht dat je minstens in een paleis was, zo mooi was het. Maar het aller- allermooiste was het poppenhuis. Ik kon er geen genoeg van krijgen. Dat poppenhuis stond in m'n geheugen gegrift, en nu.... heb ik het poppenhuis thuis!

Het is echt een prachtig boek, alleen van de buitenkant al.
Het aparte is dat je het boek niet aan de zijkant openslaat maar in het midden, het is net of je de deuren van het poppenhuis zelf opendoet. En als je het dicht doet klinkt het ook alsof je het écht dicht doet, er zit namelijk een magneetband achter de 'openslaande kastdeuren'.

Eenmaal de deurtjes opengemaakt dan zie je het poppenhuis weer maar dan verdeeld in zes 'blokken'. Linksboven het eerste 'blok'. De kleerzolder en de turf en provisiezolder. Dit 'blok' bestaat uit zes stevige pagina's. Sla je de 'pagina' om dan zie je links een tekst met uitleg in Nederlands en Engels en rechts een foto. Sla je die pagina weer om dan zie je rechts dezelfde foto maar dan is één voorwerp extra uitgelicht en links staat weer een uitleg. En zo zijn er 6 voorwerpen of bijzonderheden die extra aandacht krijgen.
Rechtsboven is het 'blok' van de kinderkamer. Er wordt verteld dat er echte schilderijen in hangen geschilderd door meester-schilder Cornelis Dussart. In de kast ligt wat kinderondergoed en gebreide kousen van zijde.
En zo kan je alle kamers van het poppenhuis bezoeken. Er staan in de toelichting allerlei leuke weetjes over hoe de rijke mensen toentertijd leefden. Wat voor spellen ze speelden, hoe de meubels gebruikt werden, over de pronkkeuken en de kookkeuken, het secreet, het comptoir, (later werd dat woord veranderd naar kantoor) hoe er gestreken werd enz.

Aan de binnenkant van de 'poppenhuisdeur' wordt verteld over Petronella Oortman, de eigenaresse van het poppenhuis. Verder hoe het poppenhuis tot stand is gekomen, welke materialen zijn gebruikt en hoe populair het poppenhuis toentertijd al was. "Al snel kloppen toeristen bij de familie aan om naar het 'uytmuntend konstwerk' te kijken." Verteld wordt dat alles natuurgetrouw nagemaakt is tot de bezem aan toe, die was van hout en varkenshaar, sommige bezems zijn zelfs schuin afgesleten alsof ze vaak gebruikt zijn.

Het is echt schitterend om te zien en lezen. Ik heb, net zoals vroeger, opnieuw vreselijk genoten. Een aanrader met ster dit boek!!


ISBN 9789046890316 | Hardcover | 36 pagina's | Nieuw Amsterdam | 2008

© Dettie, mei 2008


Lees de reacties op het forum en/of reageer: